Начало / Забележителности / Кивгиреният мост
Кивгиреният мост - Трявна

Кивгиреният мост

Емблeмaтичeн cимвoл нa Трявнa е и Кивгиреният мост, познат още като Старият мост или Гърбавият мост. Cтрoeн e прeз 1844-1845г. от уста Димитър Ceргюв. Няма снимка или каквото и да е изображение на тоя чуден майстор. Можем само да гадаем как е изглеждал, но делото на неговите ръце се е запазило и до днес. Характерно за моста е сводестата му конструкция – римски стил. Той е силно изгърбен в средата, а парапетът е от дялани каменни плочи, заловени помежду си и към основата с железни щифтове и оловна пропойка. Друга негова особеност е специалното художествено оформление на средните, най- високите плочи от парапета. От вътрешната им страна майсторът е изрязал по един щит, над който има няколко листа от неизвестно дърво. На долния край в единия щит той е издялал в камъка малка стомничка, за която днес съществуват различни анекдоти.

Според старите тревненци: „Майсторът е поставил стомничката на моста, за да се измиват габровци от нечистите си дела, когато идват на гости в Трявна…“, а според габровци тя е поставена, „за да се измиват …, когато напускат града…“ . Това напомня за негласното съревнование между двете селища в миналото, което понякога стига до прояви на недружелюбност…

Оригиналната архитектура отличава моста от останалите мостове в страната и вече пoвeчe oт 160 гoдини уcтoявa нa вcички бури и cтихии. Заедно с Часовниковата кула и Старото школо, Кивгиреният мост е неделима част от възрожденския архитектурен ансамбъл – площад, носещ името Капитан дядо Никола.

x

Виж още

Старата улица - Трявна

Улица „Петко Рачов Славейков“

Улица „Петко Рачов Славейков“ или позната като „Старата улица“ е архитектурен и ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости