Начало / Новини / Иван Христофоров: „Четвърт век работа с детски съдби, на които дадохме някаква добра посока.“
„Тревненска седмица“ - 10.10.2018

Иван Христофоров: „Четвърт век работа с детски съдби, на които дадохме някаква добра посока.“

Разговор за 25-те години дейност, извървеният път, промените и социалната ангажираност в SOS – Детско селище – Трявна

Годината е 1991. Мястото – Трявна, идеята –моделът на Херман Гмайнер  да намери почва у нас. А целта все повече деца, лишени от родителска грижа да попаднат в семейна среда, да срещнат разбиране и да получат любов. Така се поставя началото на SOS – грижата в Трявна.

Двадесет и пет години по – късно проектът устоява на промените, адаптира се към съвремието и развива своя потенциал. Четвърт век функциите на SOS – Детско селище – Трявна са се променили, но стремежът не. Срещаме се с г-н иван Никофор по настоящем директор. Третият по ред, с когото правим ретроспекция във времето и обръщаме поглед към Началото.

И. Никифоров: „Още, като дойдох, първото нещо, което направих е да изработя едно хубаво табло в офиса, което показва снимките на първите SOS – майки, на първия директор – г-н Гьонков и след него – г-н Томов и аз съм третият директор, който започва през 99-та година. Когато говорим за 25-годишнината, трябва непременно да си спомним как е тръгнала тази идея. Защо точно в Трявна? Това, което аз ще Ви кажа, е всъщност от д-р Берови – едно семейство, което, за съжаление, вече не са между живите, но, които имат голям принос в развитието на SOS идеята в България въобще. Те се свързват преди години с полското дружество на SOS Детски селища. Доктор Беров е един сред първите, който успява да отиде да го види и след това се връща тук, в Трявна, разказва, че това е една много хубава форма за отглеждане на деца, които са останали без своите родители. Интересното е, че в България до този момент няма семеен тип грижа.“ – част от статията четете в бр. 33 в. „Тревненска седмица“ /материалът ще продължи в следващия брой/

x

Виж още

„ДНИ НА ДЪРВОРЕЗБАТА“ 2019г.

ДНИ НА ДЪРВОРЕЗБАТА 2019г

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНИТЕ УЧИЛИЩА ПО ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА, ПОД ЕГИДАТА НА МИНИСТЕРСТВО НА ...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!