Начало / Новини / Нашият Гьоринг

Нашият Гьоринг

От 2003 г. насам български младежи в памет на ген. Луков ежегодно провеждат траурно факелно шествие Луков марш. Но нека си припомним кой е ген. Луков. Завършил военното училище на Негово величество, той участва във войните от 1912 до 1918 г. Министър на войната е в правителството на Георги Кьосеиванов от 1935 до 1938 г. От 1932 г. до 1943 г. е ръководител на националистическа организация Съюз на българските национални легиони. В близки връзки е с националсоциалистическия режим на Третия Райх. Дейността му е повлияна от националсоциализма и  фашизма. Затова започват да го наричат нашия Гьоринг.

Като министър на войната той прави сделка с германците. Пребоядисаните и излъскани немски танкове от Първата световна война глътват 2 милиарда лева от хазната. Генералът се уговаря и за втора пратка за 5 милиарда. Срещу това се опълчва началникът на генералния щаб генерал-майор Йордан Пеев и самият цар Борис III. Генерал Пеев е убит в центъра на София. Царят има съмнения, че Луков влияе на държавните работи и се облагодетелства от сделките. В последствие генералът е пенсиониран, а 1943 г. е убит от комунистите.

Питам се кое в личността и делата на ген. Луков въодушевява младите хора, участници в Луков марш – националсоциализмът, антикомунизмът или патриотизмът?!

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости