Начало / Новини / 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

„Тревненска седмица“ - 12.09.2018С общоградско тържество бе отбелязана 133 – годишнината от съединението на Княжество България с Източна Румелия. На 6-ти септември пред паметника на именития ни съгражданин – Петко Славейков в центъра на Трявна жители и гости на града се събраха за да отбележат паметната дата за нашето Отечество.

„Шести септември е не само политически акт, това е съзряване на духа, на мисълта, на съзнанието и силата на българина да докаже своето единство,  да докаже своята претенция за единна сплотена и велика България. Да докаже на европейските сили, че само когато един народ има решителност, тогава всички пречки пред него са преодолими. 6-ти септември – България е сама, но в тази своя самотност тя улавя  своя звезден миг – да докаже силата и величието на единения български народ. Ще помним имената на всички българи, на всички онези тревненци, които ще останат в Пантеона на българското величие. А някъде там – в началото, или в края на Трявна, стои като паметник една къща –митница, която ни напомня и никога не бива да забравяме, че „Съединението прави силата.“ Честит празник, България!“ – с тези думи музейният уредник Ирина Димитрова към СМРЗИ – Трявна припомни за възвишеният акт на хилядите люде отдали живота си в името на единна и цяла България.

За силата на духа, величието на предците ни и тяхната всеотдайност към род и Родина бе и словото на кмета на Община Трявна – Дончо Захариев по случай празника – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. – бр. 29 в. „Тревненска седмица“

x

Виж още

Тревненска Седмица - Лого

Няма да има увеличение на ТБО през 2019г

56 405 лв. увеличение на разходите за такса битови отпадъци за 2019г. бе ...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!