Начало / Околности / Архитектурно-етнографски комплекс Етъра
Архитектурно-етнографски комплекс Етъра

Архитектурно-етнографски комплекс Етъра

Разтояние от Трявна: 24км, около 30минути с автомобил

Национален туристически обект № 19

„Етъра” е създаден през 1964г., а по-късно през 1971г. е обявен е за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение.

В комплекса може да видите общо 50 обекта. Интерес представлява единствената в България колекция от технически съоръжения задвижвани от вода – валявици, воденици, тепавица, точило и др.

Също така на централната търговска улица в комплекса, могат да се разгледат 16 къщи, които са точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона. Можете да наблюдавате как майсторите занаятчий продължават да работят, както е било в далечното минало. Ще станете свидетели на стари занаяти като, хлопкарство (изработка на ковани хлопки – звънци за животни), грънчарство, шекерджийство (изработка на захарни изделия), кожухарство, бакърджийство (изработка на медни съдове) и др. Освен че ще наблюдавате автентичните технологии по които майсторите работят, ще можете да си закупите изделията, които са сътворили пред самите вас. Дори е възможно да се включите в организираните от комлекса курсове за обучение в традиционни занаяти.

По празници като Лазаровден (осем дни преди Великден), Гергьовден (6 май), Еньовден (24 юни), Илинден (20 юли) и др., Всички посетители могат да се насладят на възтановки на традиционни български обичаи. Също така през първите петък, събота и неделя на месец септември всяка година в архитектурно-енографския комплекс “Етъра” се провежда Международен панаир на народните занаяти. Тогава могат да се наблюдават както български така и чуждестранни майстори, които ще ви покажат до каква виша степен владеят занаята.

Всяка събота и неделя през летния сезон можете да се насладите на демонстрации на разнообразни стари домашни занятия като, боядисване с растителни багрила, източване на грънчарско колело, плетене на изделия от царевична шума. След което да похапнете в ресторанта традиционни ястия, приготвени по стари местни рецепти.
x

Виж още

Соколски манастир „Успение Богородично”

Соколски манастир „Успение Богородично”

Соколският манастир „Успение Богородично” се намира в местността Соколова пещера, на 15 ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости