Начало / Забележителности / Калинчева къща
Калинчева къща - Трявна

Калинчева къща

Строена през 1830 г. от Уста Димитър Сергюв. В нея се намира колекция от картини, дарени на града от Тотю Гъбенски.

Тя включва над 80 български худож­ници от края на миналия век до наши дни. Колекцията се обогати с последвалото дарение на Донка и Георги Гъбенски. В същия комплекс, обособени в две самостоятелни възрож­денски къщи са още две дарения: ИВАН КОЛЕВ – живопис, пластика, склуптура. Тази колекция представя талант­ливия български склуптор в разнообразните му художестве­ни изяви. ИВАН ПОП ДИМИТРОВ – старейшината на българските художници включва предимно 20 портрети от началото на века, рисунки, ескизи и др., дарени от внука на художника Иван Вульпе.

През 2007 година в Калинчевата къща се проведе конкурс, вдъхновен от знаменития облог в Даскаловата къща. В резултат стаите на втория етаж бяха преобразени от резбарите, участвали в конкурса. Сега всяка от тях има собствен уникален вид и стил. И цялата къща е изпълнена с образци на традиционната и съвременна тревненска дърворезба.

Освен като музей, в последните години Калинчевата къща привлича туристите и като ресторант. Автентичната атмосфера и широкия двор са нейни отличителни черти. Да отбележим, разбира се, и разнообразните национална, традиционна и местна кухня и специалитети и доброто и ненатрапчиво обслужване. Както и може би най-богатата винена листа в града. И възможността да се резервират някои от стаите на втория етаж, където най-добре може да се усети духа на тревненския майсторски облог.

Калинчевата къща е рядко съчетание от музей с автентична история и добър ресторант.

x

Виж още

Църква "Св. Георги" - Трявна

Църква „Св. Георги“

Църквата „Св. Георги” е разположена в „Долната” махала на града. Построена е ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости