Начало / Къщи за гости / Къща „Плачковци“

Къща „Плачковци“

Hotel Photo
Адрес: Плачковци, ул.Стара планина 16
Тел: 06770 2054
GSM: 0886723342
Лице за контакт: Росен Бонев
Цени от: 12-15лв.
E-mail: pl_bonev@abv.bg

Предлагаме Ви самостоятелна къща в гр. Плачковци в централната част на града за 2 души състояща се от спалня, оборудвана кухня, баня с тоалетна, външен кът с барбекю и градина. Къщата е с прекрасна гледка към тревненският балкан.

Град Плачковци се намира в чудните поли на Стара планина, в подножието на Тревненския дял. Селището е на 510 м надморска височина. Най-близките по-големи градове са Трявна и Габрово, като Трявна е само на 7 км. Добрата инфраструктура гарантира лесното предвижване от едното до другото населено място. Горите и възвишенията, които заобикалят град Плачковци ви осигуряват приятни разходки сред девствената природа. Една от легендите за създаването на града е свързана с падането на България под турско робство, Когато столицата е завзета, водачът на защитата Патриарх Евтимий бил изпратен на заточение. След него тръгнали хора, които желаели да го изпратят и когато стигнали местността, където се намира днес Плачковци, турците забранили на изпращачите да продължат по-нататък. Хората се заселили на това място и то получило името Плачковци заради многобройните сълзи, които пролели. Населението се занимавало със скотовъдство,земеделие, абаджийство, кираджийство и много други занаяти. Самото селище е официално обявено за град от 1969 година.

Последното лято от живота си тук прекарва поетът Иван Вазов, който в писма описва възхищението си от прекрасната природа на околността. Будното балканско население подкрепя и подпомага минаващите през Плачковци руски войски по време на Руско-турската освободителна война. Няма как да не отбележим и че през 1190 г. в околностите на Плачковци Иван Асен I разбива армията на Исак II Ангел в така наречената „Битка при Тревненския проход“. Красивите околности, умереният планински климат, чистият въздух и множеството извори и реки привличат много почиващи и туристи. В града има открит летен басейн с олимпийски размери. При Плачковци се събират Стоевска, Радевска и Нейковска реки, които дават началото на Дряновска река. Плачковци с неговата жп-гара по линията Русе-Подкова е леснодостъпен изходен пункт за разходка из Тревненската планина, която влиза в Природен парк „Българка“. Околните върхове носят имената Българка, Бедеците (Големият Бедек е на 1488 m над. вис.), Мъхченица(1042 м) и др. Има две природни защитени местности – „Мъхченица-Йововци“ над село Йововци и „Виканата скала“ при вр. Българка над кв. Стоевци.

Банкови данни за капариране при резервация: Банка ДСК, Росен Боянов Бонев, IBAN BG78STSA93000018573701

  • С панорамен изглед
  • Планински изглед
  • Лятна градина
  • Барбекю
Книга за гости на Къща „Плачковци“
x

Виж още

Комплекс ,,Валди Хил'' - Трявна

Комплекс ,,Валди Хил“

Ако търсите спокойствието и тишината от забързаното ежедневие. Заповядайте при нас намираме ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости