Начало / Музеи / Райкова къща
Райкова къща - Трявна

Райкова къща

„1846 зафащами на фивруария на 12 дне“ – е записал над една от колоните на чардака на Райковата къща майсторът на градежа Димитър Сергюв.

Къщата строи на два ката със седем стаи –да е удобна за многолюдната челяд на стопанина Никола Райков, а дюкяна на чарбаджията изнася към улицата – който мине ,да си купи потребното“. Този дом дава на България много бележити личности – хора на науката, хора богати духовно.Тук минават детските години на патриарха на българската химическа наука Пенчо Райков. От тази знатна и голяма фамилия е и съпругата на Петко Славейков – Ирина. Съхранила уюта на възрожденския дом с опънатите под прозорците миндери, домашното огнище и грейналите по полиците сахани, днес къщата-музей е гостолюбива за българските обичаи и традиции.

Музея е типичен представител на късно възрожденската тревненска архитектура. Строена през 1846г. от Уста Димитър Сергюв, голяма, двукатна, с лице към ули­цата, тя е символ на духа и самочувствието на тревненския възрожденец. Родна къща на първия професор по химия Пенчо Н. Райков. В нея е уредена етнографска експозиция.

x

Виж още

Къща музей "Ангел Кънчев" - Трявна

Къща музей „Ангел Кънчев“

Музеен обект в Трявна е и родната КЪЩА НА АНГЕЛ КЪНЧЕВ, включена ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости