Начало / Новини / Агресията

Агресията

Тя се проявява още при първите човеци, когато Каин убива Авел. Тя присъства във всички времена като израз на неубоздани, неконтролирани чувства и ниска духовна култура. В нашето съвремие агресията стана начин на саморазправа със себеподобните, за демонстрация на физическо надмощие и бабаитство. Кое доведе до такава неубоздана агресия днес в българското общество?

Факт е, че до 10 ноември 1989 г. българите бяха по-сдържани и толерантни, което се дължеше повече на страха от наказание. Сега по време на криворазбраната демокрация личната свобода се превърна в слободия. Това се усети и при децата, и при възрастните. Още в училище подрастващите демонстрират непукизъм, наглост и физическа саморазправа.

Наличието на социална несправедливост, корупция, политически игри, повсеместна бедност отключиха във всички сфери на живота. Властва мнението, че трябва да си нахален, дързък, безкомпромисен, за да успееш. Най-страшното е, че насилието стана всекидневие на пътя, в училище, бита. Деца убиват родители, възрастни, а ученици убиват съученици. Филмите внушават насилие. Агресията стана световен феномен. Най-грозната ѝ проява са атентатите, където загиват стотици невинни хора и то в името на Аллах (Бог). Човешкият живот тотално се обезцени. Някаква лудост и нетърпимост обзема човеците. Ще може ли семейството, училището и вярата в Бог да обуздаят човешката агресивност?! Какво ли бъдеще ни очаква?!

                                                                                     Снежа Алексиева

гр. Трявна

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости