Начало / Новини / Бъдете бдителни!

Бъдете бдителни!

Телефонните измамници стават все по-нагли и изобретателни

 

64-годишна габровка е поредната жертва на телефонните измамници, чийто атаки отново зачестиха напоследък. Жената платила «такса» от 2000 лв. на «куриер» за «получаване на ценна пратка от чужбина“. Освен познатите сценарии на телефонните измамници за покупка на климатици, пострадал при ПТП, измамниците използват и нови, алармират от Полицията, сред тях са:

1. Обаждане от „служител“ на пожарната, който съобщава, че Ваш близък е пострадал при пожар и е настанен в болница с изгаряния по тялото. За лечението му са нужни средства.

 

2. Обаждане от „служител“ на енергоразпределително дружество. След „справка“ за партидния номер на електромера, имената, номера на телефона Ви и др. данни, служителят съобщава, че Ваш близък има неплатена сметка и трябва да му „помогнете“, като платите сумата.

3. Обаждане с предложение за покупка на лековити билки. Представител на фирма-вносител на „лечебни продукти“ провежда разговор с Вас относно Вашето здравословно състояние и в зависимост от конкретните проблеми, които споделяте, Ви предлага изключително ценни билки. Фактът, че са с мощни лечебни сили и са внесени от чужбина обяснява високата им цена – над 1500 евро.

4. Обаждане от представител на лотарийни игри, който Ви информира, че сте сред малкото късметлии, спечелили голяма парична награда /обикновено около 10 000 лв./. За да получите сумата обаче трябва да платите предварително данък върху печалбата.

От полицията призовават гражданите да бъдат бдителни и да спазват основното правило за недопускане на измами, а именно – след получаване на подобно обаждане, колкото и убедително да звучи то, задължително трябва да се потърси връзка с близките и с полицията. В никакъв случай и по никакъв повод не трябва да давате пари и ценности на непознати!

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости