Начало / Новини / „Дайте да се научим да се смеем, много лесно човек може да тъжи”

„Дайте да се научим да се смеем, много лесно човек може да тъжи”

Покрай предизборната пушилка, която вече набира скорост и въпреки сивото еднообразие, задушило и без това безцветния ни делник, потърсих за интервю един от най-добрите ни майстори на шегата – карикатуристът Светлин Стефанов, с когото се опитахме да надзърнем по-надълбоко в същността на смешното. По ред причини и обстоятелства, днес то е по-тъжно, като че ли по-посърнало, но и по-жадувано от всякога. А може би е и единствената ни възможност за остров в тресавището на безразличието и посредствеността. Подхващаме темата в навечерието на празника на хумора и лъжата, и естествено, няма как да не питам още в началото на интервюто – дали този ден има място в днешната ни действителност.

 

„Вече не е Ден на лъжата, защото тя е целогодишно – сподели Светльо. – Колкото до хумора, той все повече изчезва. Говоря за интелигентния хумор. Така, че и за него, както и за всяко изчезващо нещо – водата, гората и т.н. ще трябва да има един ден, в който да го споменаваме. Наскоро синът на една позната, който е първокласник, заявил, че любимият му предмет в училище е… шкафът. Може да е смешно, ако го каже първокласник, но ако го чуем от устата на седмокласник, е страшно и тъжно. Това е пример в посока за разликата между смешното и тъжното. По същия начин навремето се смеехме на чалгата, сега вече ни е страх от нея и не ни е до смях. Смеехме се и на мутрите, а в момента правилникът не важи за черните джипове. Така, че смешните неща се променят и стават все по-малко”.

Времената са такива, че и хуморът ни стана черен…

– Ще цитирам една любима мисъл на Волтер – „Успехът на една шега зависи не толкова от този, който я казва, колкото от тези, които я слушат”. Ако на човек му е черно, колкото и да е хубав черния хумор, няма как да го разсмее. Много песимистично звучи, но в същото време си мисля, че ако една шега е по-интелигентна от своята публика, тя пак не е смешна. Не подценявам хората, но прекалено лесно свикнахме с полуфабрикатите и предпочитаме шегата да ни бъде поднесена леко смляна, сдъвкана и приятно опакована. Хуморът ни, дори черният стана прекалено елементарен. От тази гледна точка все по-трудно се рисува нещо, което да те накара преди да се засмееш, да се замислиш. Отказах се от политическата карикатура точно по тази причина, защото е много лесно да се плъзгаш по тази плоскост. Много елементарно е да нарисуваш шарж на даден политик, вече дори не е и опасно да го правиш, което си е част от тръпката. Затова предпочитам да рисувам на тема общество, добродетели, дори да правя съвсем елементарни гегове, защото в тях е чистият хумор, няма дълбока философия. Мисля, че имаме голяма нужда от един простичък, човешки хумор, но не от битовия, който напоследък навсякъде се преекспонира.

Повече – четете в брой 13 на „Тревненска седмица”.

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости