Начало / Новини / Да не гласуваш означава да легитимираш манипулирания вот

Да не гласуваш означава да легитимираш манипулирания вот

Както вече ви информирахме, на 16 март в Трявна се проведе среща с експерти от Българската асоциация по изборни системи /Б.А.И.С./ по проблеми на изборното законодателство. Лектор бе Даниел Пейчев, член на УС на Б.А.И.С. Публикуваме интервюто, което направихме с него веднага след срещата.

– Г-н Пейчев, доколкото разбрах по-голямата част от исканията на протестиращите за свикване на Велико народно събрание, отзоваване на депутати, общински съветници, кметове, редуциране броя на депутатите, мажоритарен вот и т.н. могат да бъдат разгледани и от обикновено Народно събрание?

– Да, така е. Дори повечето от неща са приложими, като например искането за мажоритарен вот. Става въпрос за т.н. независими депутати, чийто кандидатури се издигат от инициативни комитети до 7 души, подписка от 7000 гласоподаватели, депозит от 10 000 лв. Всичко това е регламентирано в Изборния кодекс. Има и съответни процедури, които трябва да бъдат спазени. Районната избирателна квота на последните парламентарни избори е малко над 16 000 гласа и, ако допуснем, че протестиращите са между 150 000 и 250 000 души, при една добра организация могат да легитимират между 5 и 10 мажоритарно избрани депутати в 42-то Народно събрание. Всъщност, това е демокрацията – гражданите са представени в Народното събрание от тези 240 депутати. Затова протестите и исканията трябва да бъдат отправени именно към тях, а на предстоящите избори да внимаваме за кого гласуваме.

Повече – четете в брой 12 на „Тревненска седмица”.

Вашите мнения и коментари можете да ни изпращате на емейл: trsedmica@unicsbg.net

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости