Начало / Новини / Екологична кампания на Община Трявна за намаляване на отпадъците
Екологична кампания на Община Трявна за намаляване на отпадъците

Екологична кампания на Община Трявна за намаляване на отпадъците

Уважаеми читатели,

новата ни поредица е част от кампанията на Община Трявна за намаляване на количествата отпадъци. Това е и единственият начин за намаляване на такса „Битови отпадъци“ в бъдеще, категорични са от Общината. За целта обаче, е необходима огромна промяна в манталитета и начина на мислене на хората, които трябва да свикнат с мисълта за разделното събиране на отпадъците и да не изхвърлят в контейнерите биоразградимият отпадък от домакинството. Затова и първият материал по темата, разработен от еколога Емилия Драганешева, е за компостирането, а в следващият ни брой ще научите как да си направите компостер в домашни условия.

 

Продължава от бр. 2

Компостирането може да протече като направите компостна купчина или използвате специален съд – компостер. Компостната купчина се приготвя лесно и не е необходимо специално оборудване. Може да изберете постоянно място в градината, където да компостирате в купчина. Когато изберете мястото, отделете горният слой на почвата. Разкопайте и навлажнете мястото.

Отпадъците, които подлежат на компостиране се разделят на хранителни отпадъци, „зелени“ отпадъци, съдържащи азот и „кафяви“ отпадъци, съдържащи въглерод. Тъй като „зелените“ отпадъци се разграждат бързо, а „кафявите“ бавно, процесът на компостиране се забавя, когато няма достатъчно „зелени“ отпадъци. Когато количеството им се увеличи много в сравнение с кафявите отпадъци, се увеличава количеството на образувания амоняк – газ с неприятна миризма. За качествено компостиране е необходимо „зелените“ и „кафяви“ материали да  бъдат в приблизително равни количества!

Подходящи за компостиране са: обелки от зеленчуци и плодове, хляб, макаронени изделия, торбички от чай, утайки от кафе, черупки от яйца, прясно окосена трева, стайни и градински цветя, изсушени трева и листа, слама дървени стърготини, салфетки, вестници и др.

Хартията и картонът първо се накъсват на малки парченца, навлажняват се и тогава се смесват с останалите материали. Листата могат да се добавят към останалия материал за компостиране, но когато са много, могат отделно да се компостират. Добре е листата да се намокрят добре, когато се поставят. Компостът от листа се използва и като мулч. Материалът, който се поставя в компостера, трябва да е на малки парченца, за да протече по-бързо процеса.

За да се ускори процеса на компостиране, използваните кухненски и градински отпадъци е добре да се смачкат, смелят, настържат или нацепят, тъй като размера на частиците е един от основните фактори (материал, влага, въздух и размер на частиците), които влияят върху процеса. Не трябва да се натрупват големи количества от един и същ материал. Компостът не трябва да е нито много влажен, нито много сух. Ако е прекалено сух, трябва да се добавят още зелени материали или вода, а ако е прекалено мокър, да се добавят „кафяви“ материали и да се разбърка.

(следва)

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости