Начало / Новини / Екологична кампания на Община Трявна за намаляване на отпадъците
бр.4/3 февруари 2016 г. на в. „Тревненска седмица“

Екологична кампания на Община Трявна за намаляване на отпадъците

Уважаеми читатели,

новата ни поредица е част от кампанията на Община Трявна за намаляване на количествата отпадъци. Това е и единственият начин за намаляване на такса „Битови отпадъци“ в бъдеще, категорични са от Общината. За целта обаче, е необходима огромна промяна в манталитета и начина на мислене на хората, които трябва да свикнат с мисълта за разделното събиране на отпадъците и да не изхвърлят в контейнерите биоразградимият отпадък от домакинството. Затова и първият материал по темата, разработен от еколога Емилия Драганешева, е за компостирането, а в следващият ни брой ще научите как да си направите компостер в домашни условия.

Продължава от бр. 3

Компостирането е лесно, икономично и практично, но за да се случи трябва да имаме желание. То е начин да живеем в хармония с природата и да осигурим в градината си най-красивите цветя и най вкусните плодове и зеленчуци.

Процесът на компостиране представлява разлагане на материала от предимно растителен произход и е много подобен на случващото се в горските почви. Този процес може да бъде разделен на три етапа: Разграждане, Превръщане и Узряване.

РАЗГРАЖДАНЕ

Това е началния етап, в който участват микроорганизмите, а техният жизнен цикъл включва използването на различни химични компоненти от биоразградимите отпадъци. Докато се хранят и размножават, те произвеждат топлина, повишаваща температурите на материала, подлежащ на компостиране. В домашния компостер процесът започва всеки път, когато се добавят нови неразградени продукти.

ПРЕВРЪЩАНЕ

Този етап започва, когато температурата в съда се понижи. Микроорганизмите, които работят при ниска температура заместват другите, за да довършват процеса на разлагане. На този етап вече е трудно да се разпознаят повечето от първоначално поставените в компостера органични материали, а присъствието на безгръбначни животни е все по-забележимо.

УЗРЯВАНЕ

Това е финалният етап, когато активността замира, материалът се охлажда и се превръща в идеална среда за земните червеи, насекоми и ларвите, които да довършат процеса. Резултата от това е КОМПОСТА – тъмнокафяв материал с наситена миризма на пръст. Тъй като е възможно в него да са останали някои по-едри парченца, добре е компостът да се пресее, за да се гарантира фината му структура.

ВИДОВЕ

Компостирането в домашни условия би могло да бъде 2 вида – студено и топло. Студеното компостиране може да се извършва в покрити ями или купчини. То прилича много на приготвянето на оборския тор – компостът узрява по-бавно и се запазват голямо количество нежелани семена и растителни зарази. Топлото компостиране се извършва в съдове, които са затворени отстрани и отгоре, но са отворени от долу и е предвидена възможност за постъпване на въздух. Топлото компостиране е бързо и осигурява унищожаването на нежелани семена и растителни зарази.

(Следва)

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости