Начало / Новини / Екологична кампания на Община Трявна за намаляване на отпадъците
бр. 5/10 февруари 2016 г. на в. „Тревненска седмица“

Екологична кампания на Община Трявна за намаляване на отпадъците

Уважаеми читатели,

новата ни поредица е част от кампанията на Община Трявна за намаляване на количествата отпадъци. Това е и единственият начин за намаляване на такса „Битови отпадъци“ в бъдеще, категорични са от Общината. За целта обаче, е необходима огромна промяна в манталитета и начина на мислене на хората, които трябва да свикнат с мисълта за разделното събиране на отпадъците и да не изхвърлят в контейнерите биоразградимият отпадък от домакинството. Затова и първият материал по темата, разработен от еколога Емилия Драганешева, е за компостирането, а в следващият ни брой ще научите как да си направите компостер в домашни условия.

Продължава от бр. 4

 

РЕЦЕПТА ЗА КОМПОСТИРАНЕ

  1. Разположете компостера под следобедната сянка на дървото (по възможност да не е орехова сянка). На дъното поставете клони, за да се осигури достъп на въздуха.
  2. Съберете достатъчно материал за създаване на един кубичен метър. Материалът трябва да е в правилната пропорция в съотношение 30:1 въглерод към азот. Надробете всички груби и по-едри материали, за да имате повече място. Започнете запълването на компостера с 10-15 см. слой от слама, хартия, листа или дървени стърготини. Това е слой от материали с високо съдържание на въглерод. Не смесвайте всички отпадъци наведнъж, а постепенно, на слоеве.
  3. Добавете 10-15 см. слой от оборски тор, прясно окосена трева, обелки от зеленчуци и плодове, утайки от кафе, парчета от чай, свежо сено. Това е слой от материали с високо азотно съдържание. Добавете 5-6 см. слой от кухненски отпадъци. След тях се добавя задължително допълнително тънък слой почва или дървени стърготини, листа или стар компост, за да се предотврати появата на лоши миризми. Ако се използват плътни материали като тор или мокри листа, трябва да се добавят дървени стърготини, слама или друг сух, обемист материал за подобряване на шупливостта.
  4. Разбърквайте слоевете. Ако се спазват необходимите условия компостирането може да протече до 3-4 месеца, ако процеса не се наблюдава, необходимото време ще е една година.
  5. Добавете вода. За да се получи качествен компост, е необходимо купчината да се поддържа влажна.
  6. Може да направите тест за влажност на компостера – вземете част от компоста в ръка и стиснете с длани. За да е добра влажността, при стискане трябва да паднат няколко капки вода. Ако е необходимо добавете вода, но не забравяйте, че прекалено много вода също не е добре за компоста, защото водата измива полезните вещества.
  7. Продължете редуването на слоевете, докато запълните компостера.

(Следва)

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости