Начало / Новини / Зографи от Трявна. Ново изследване за тревненските зографски фамилии

Зографи от Трявна. Ново изследване за тревненските зографски фамилии

Пред нас е една книга с безспорна стойност. Един от документите, които ще останат в историята на проучвателското дело на Трявна и Тревненската школа. Документ, изработен с изстрадан респект към делото на тревненските зографи, с искрен поклон към техния художествен и социален подвиг.

 

Книгата на Люба Цанева е Книга-Дързост. Дързостта да копаеш огромните натрупани пластове от артефакти и техните проучвания, за да откриеш неоткритото, да видиш невидяното, да забележиш незабележимото, да осветлиш неясното. Още по-голяма дързост е необходима, когато пред теб са стъпките на такива големи изследователи на тревненската школа като проф. Асен Василиев, проф. д-р Атанас Божков, Никола Мавродинов, Иванка Гергова и др.

Трудно е да пишеш за тревненската иконописна школа – тя е част от най-старата българска художествена школа от Възраждането, школа с национален принос в българското изкуство. От тук идва и голямата отговорност на изследователя – написаното, изследваното, показаното и доказаното трябва да бъдат на национално ниво – не можеш да пишеш с махленски мащаби за национални светини. Това е била главната задача на авторката. И тя е защитила убедително своето право на собствен принос в изследването на школата.

(повече четете в бр. 31/09.10.2013 г.)

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости