Начало / Новини / Изложбата „Черните хора с белите души“ представи галерия „Казаков“
„Тревненска седмица“ - 13.06.2018

Изложбата „Черните хора с белите души“ представи галерия „Казаков“

Каракачанският бит, култура и традиции оживяха в Трявна по време на Националните Славейкови празници. Като част от културната програма, в галерия „Казаков“ гостува Федерацията на културно – просветните дружества на каракачаните в България с експозицията „Черните хора с белите души“.

С характерни носии в черно, съвременниците на каракачаните посрещаха посетителите на изложбата още на входа на Галерия „Казаков“ в Трявна. Всички гости вкусиха от традиционния обреден хляб на каракачаните, замесен специално за събитието.

А изложбената зала бе подредена с различни експонати от бита и културата на този етнос, някой от които с повече от 250-годишна история.

Изложбата бе открита от Юлия Нинова – Директор на СМРЗИ – Трявна. Пенка Атанасова – секретар на Федерацията на каракачаните в България и г-жа Чолакова, която е от културно-просветното дружество на каракачаните в Карлово представиха на посетителите кратка справка за начина на живот и различните обичаи на каракачаните. – бр. 23 в. „Тревненска седмица“

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости