Начало / Новини / Карикатуристите Светлин Стефанов и Веселин Зидаров в едно интервю за свободата на словото, творческата свобода и табутата:

Карикатуристите Светлин Стефанов и Веселин Зидаров в едно интервю за свободата на словото, творческата свобода и табутата:

От „Шарли Ебдо” осребриха една трагедия, но журиране с калашници не може да има

„Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш” – категоричен е Волтер. Според мен обаче, това не важи с пълна сила за зловещия атентат в редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“ в началото на януари, когато бяха убити общо 17 души на четири места, включително и тримата, заподозрени за атентатори, ранените бяха поне 21, някои от които, критично. Сред жертвите са и редактора Стефан Шарбоние, както и деветима служители на изданието, което привлече световното внимание с многобройните публикации на карикатури на пророка Мохамед. Вероятно малцина знаят, че според ислямската религия дори самото му изобразяване е грях…

 

Умишлено отлагах това интервю за свободата на словото, творческата свобода и границите, които не бива да бъдат прекрачвани, защото времето наистина разкрива същността на нещата. А и тази тема винаги е била актуална. Затова ви предлагам още две гледни точки по въпроса – на известните ни карикатуристи Веселин Зидаров и Светлин Стефанов, най-малкото, защото и двамата вече са опитали от меда и жилото на сатиричното изкуство.

 

 

Цялото интервю четете в бр. 5/11 февруари 2015 г. на в. „Тревненска седмица”

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости