Начало / Новини / Книжка пътеводител разказва на посетителите за музея на иконата в Трявна
„Тревненска седмица“ - 05.07.2017

Книжка пътеводител разказва на посетителите за музея на иконата в Трявна

Безспорно местната иконописната школа е един от поводите за гордост на тревненци. Детайлни до съвършенство, иконите в Трявна, грабват вниманието на всеки посетител. Именно за това ние имаме и Музей на иконата, който да прави достояние на всички изяществото на иконописта.

Емилия Серафимова е своеобразният пазител на това богатство. Нейните дни преминават там, сред иконите. Но самота няма. Десетки туристи се качват, макар и далеч от центъра на града, за да разгледат. Но те не просто разглеждат, разказва Емилия. Те се интересуват, те се вълнуват, затова и на нея често и се налага да търси все повече и повече информация за всяка икона, подредена в галерията.

Изследователският дух на уредничката личи още в дипломната й разработка, която подготвя за завършване на висшето си образование. Опиянена от собствената си работа, тя избира не каква да е тема, а „Тревненска иконописна школа”. Както предполагате, това не остава незабелязано от преподавателите във Великотърновския университет, където тя завършва богословие. Въпреки настояването от страна на академици и професори, Емилия отказва да издаде своята дипломна работа за академични нужди. Тя е убедена, че всичко, което знае, открила е и продължава да намира като факти, данни и информация за иконите трябва да има допир с масовия потребител, с този, който не е в Музея на иконата, за да учи, а за да опознава.

Затова и издаването на подобна литература остава като неизпълнена задача във времето. До тази година, когато Емилия съзрява, че е дошъл моментът.

Емилия Серафимова: „Самите посетители дадоха идея защото питат аз правя справка. Ние сме едно разпространение на знанието на идеята, които представя нашата колекция. Просто хората казват, че това, което им разказваме искат да го видят написано, да си го прочетат, защото го забравят.”

Така книгата „Музей на иконата в Трявна” е създадена изцяло по интересите на посетителите и най – вече за да удовлетвори техните нужди, да утоли любопитството им.

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости