Начало / Новини / Малка история със щастлив край

Малка история със щастлив край

Странна е съдбата на иконата “Св. Богородица Пътеводителка” от фонда на музея в Трявна. Тя е изработена в края на ХІХ или началото на ХХ век от ръката на видимо добър иконописец. Притежава много от най-доброто в тревненската иконопис. Попада в новооткрития санаториум за белодробни заболявания най-вероятно като дарение. Но идват други времена. Политическите промени след 1944 година бележат вярата и иконописното наследство като упадъчно.

Нейната роля на покровителка, пазителка е отречена. Чудейки се къде да бъде потулена, нечий прагматичен ум решава, че дъската е здрава и подходяща за плот на маса. Обличат гърба с балатум, замазват я с блажна боя, пробиват я на 16 места за да я закрепят и „ето ви маса”. И като че не стига това, ами нечия ръка е надрала целия образ с остър предмет. 25 години по-късно някой забелязва, че масата е икона. И тогавашният главен лекар д-р Въгленов дарява иконата на музея. Минават още 44 години. Тъй като в музея средствата за реставрации никога не достигат, тя търпеливо чака своя ред. И той дойде. Във връзка с 50-годишния юбилей на музея, Община Трявна дари средства за нейната реставрация. Когато реставрацията започна се разбра, че за да срещне по размер на очакваната маса, тя е отрязана по вертикала и липсва единия страничен фриз. Само високия професионализъм и търпение на реставратора Стефко Аенски успя накрая да я възстанови в първоначалният и блясък.

На 1 ноември в деня на народните будители иконата ще бъде изнесена пред старото Славейково школо и всеки, който иска да я види, ще има тази възможност. Да се надяваме, че нейните страдания са свършили и я очаква нов, дълъг и добър живот.

 

Люба ЦАНЕВА

Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости