Начало / Новини / Многодетно семейство купува животоспасяващ апарат на лизинг за лечението на бащата

Многодетно семейство купува животоспасяващ апарат на лизинг за лечението на бащата

Семейството има нужда от 1600 лева, за да изплати апарата за 45-годишния Радослав Иванов, страдащ от синдром на обструктивна сънна апнея в тежка степен

И тези хора, както десетки и стотици други у нас, имат нужда от помощ, за да оцелеят. От нашата помощ, защото другата я няма. Откакто са заедно, Пенка и Радослав Иванови неведнъж са викали „неволята”, но сега, въпреки присъщата всекиму гордост и срам, решават да потърсят подкрепа, защото на карта е заложен един човешки живот. Неговият. А, когато държавата я няма, битието увисва на тънката нишка на милосърдието и единственият му пристан е надеждата и вярата в човешкото.

 

Пенка е на 40 години, Радослав – на 45. Имат четири деца – 15-годишната Моника, ученичка в Художествената гимназия в Трявна, 14-годишният Стефан, ученик в Основно оздравително училище за деца със сърдечно съдови и белодробни заболявания „Ангел Кънчев” – кв. Късовци, 4.5-годишния Даниел, който посещава ЦДГ „Светлина” и малката Дениз, която е само на година и десет месеца и вече ходи на детска ясла в ОДЗ „Калина”. От юли миналата година семейството живее под наем в Трявна. Пристигат тук от Пловдивско, заради чистия въздух, тъй като всичките им деца са с астма. Вече са подменили личните си карти с нови, с постоянен адрес в Трявна. Отскоро тя е шивачка в „Мир”, а Радослав е пенсионер по болест.

Болестните нещастия на Радослав го връхлитат една след друга до невероятност. Две операции на едното око, което остава с много слабо зрение. Разболява се от бронхит, после операция от херния, после пневмония, херпес зостер, после пак пневмония и тогава започват тежките проблеми с дихателната система. “В близост до обекта, който охранявах имаше черен път, вдигаше се много прах и буквално не можех да дишам. Това беше причината да напусна и решихме, и заради децата да дойдем да живеем в Трявна”, споделя той.

И макар, че животът под наем е труден, семейството не се оплаква и все някак си успява да свърже „двата края” до началото на януари т.г., когато Радослав разбира, че страда от синдром на обструктивна сънна апнея в тежка степен с висок риск от фрагментиране и разстройство на съня. Пенка обяснява, че когато съпругът й заспи, той буквално се дави на сън, защото не може да си поема въздух и на моменти спира да диша. „Ако не го бутна, може и да не се събуди – допълва тя. –  А като се закашля, не веднъж е припадал. Затова, като излиза някъде, винаги трябва да съм до него”. Специалистът, д-р Дончев от Габрово, който прави изследването на Радослав, препоръчва лечение с индивидуален СРАР апарат с назална маска. Цената му варира от 1600 лв. до 3500 лв. и е непосилна за семейния бюджет. „След преговори с пулмолога д-р Дончев, успяхме да се сдобием с въпросния апарат на изплащане – споделя Пенка. – Човекът ни влезе в положението, прояви разбиране, защото цената му е 1600 лв., маската струва 200 лв., а изследването, което не се поема от Здравната каса – 300 лв. Договорихме се да го изплащаме на вноски – 4 по 400 лв. за период от 4 месеца. Отделихме средства от детските, платихме първата вноска и взехме апарата за съпруга ми, тъй като му е жизнено необходим. До края на живота си трябва да спи с тази маска, свързана с апарата, защото доколкото ми обясниха, съществува висок риск да не се събуди, да направи инфаркт, или инсулт”. В хода на разговора разбирам, че на малкия Даниел му се налагат индивидуални занимания с логопед, рехабилитатор и ресурсен учител. Жената е изключително благодарна за грижите и вниманието от страна на персонала на ЦДГ „Светлина”. По думите й специални благодарности заслужават и специалистите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция, които работят с другите й две деца – Моника, която посещава психолог, и Стефан – логопед. Пенка е много благодарна и на директора и персонала и на оздравителното училище в  Късовци за огромните грижи и внимание към децата й през годините, както и на екипа на „Детско отделение” в тревненската болница.

Към момента многодетното семейство няма други доходи, нито близки, на които да разчита за подкрепа. Единственият им приятел в Трявна е Гинка Ангелова, която им помага да си намерят жилище под наем и ги подкрепя според възможностите си. Въпреки всички трудности, те не се предават в ежедневната битка за оцеляване. Сега, колкото и да им е тежко, нямат друг избор, освен да отправят апел за помощ към тревненци, за да могат да изплатят апарата, от който зависи живота на Радослав.  

„В момента съм с 50 лева до заплата – споделя Пенка. А трябва да изкараме някак си до детските, които са общо около 450 лв., заедно с ТЕЛК-овете и добавката за процент увреждане. С пенсията на съпруга ми, която е 200 лева, плащаме наема. Но в момента три от децата са болни, платихме апарата и наистина става страшно… Ще звъня по приятели за заем, иначе не виждам какво ще правим”…

* * *

Историята на това семейство наистина е драматична, а Съдбата очевидно не е била твърде благосклонна към тях. Но докато си вземам довиждане с Пенка и Радослав си мисля, че, колкото и абсурдно да ви звучи, те все пак са щастливи. Защото, макар и да живеят скромно, почти винаги на ръба, са заедно и не се предават. А от безизходната на пръв поглед ситуация, има изход. И той е в сърцето на всеки един от нас. Доколкото сме човеци и доколкото добродетелта не е само поза…

Галина ИВАНОВА

 

Б.Р. Ако желаете да помогнете на сем. Иванови, можете да се свържете с тях на тел. 0886 12 83 57 – Пенка Иванова

Банкова сметка

Общинска банка АД, ФЦ Пловдив

BG61 SOMB 9130 1031 6511 01

BIC SOMBBGSF

Пенка Йорданова Иванова

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости