Начало / Новини / Националната научна конференция „Трявна и тревненци в националната история и култура“

Националната научна конференция „Трявна и тревненци в националната история и култура“

На 24.09.2015г. Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в гр. Трявна проведе петата по ред Национална научна конференция, с която Трявна отбеляза 450 години от началото на своето летоброене.
Темата бе„Трявна и тревненци в националната история и култура“. Основната цел беше да се представят нови научни изследвания, свързани с различни проблеми, касаещи българската история, култура и изкуство, и в частност Трявна и Тревненския край.

С тази конференция бе отбелязана 100 годишнината от Първата световна война, 130 години от Съединението на България и Сръбско – българската война, 165 години от рождението на съратника на В. Левски – тревненецът Ангел Кънчев и 165 години от рождението на големия български художник Иван поп Димитров. По време на научния форум бяха представени 50 доклада на специалисти, работещи в различни научни институти, музеи и архиви. Специален гост на конференцията бе и украинската делегация от гр. Николаевск, която остана впечатлена както от града , така и от работата на музейните дейци.
Като съпътстващо събитие бе откриването на изложбата на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, която е експонирана в Галерия „Казаков”.
В своето приветствие към участниците в конференцията кметът на Общината –  инж. Драгомир Николов заяви: „Убеден съм, че нашият град предлага изключително подходяща атмосфера за провеждането на подобни прояви. В тази връзка искам да подчертая, че Трявна и Тревненско винаги ревниво са пазели спомена за своите люде, будили, бранили и укрепвали българското самосъзнание, българското достойнство и българското достолепие. Опитваме се да намерим продължение на завещаните от тях традиции в днешно време, стремим се да не помръкне и не изтлее оставената ни в наследство духовност. Вярвам, че с усилията на всички ни тази цел е постижима.“

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости