Начало / Новини / «Ние сме патриоти и влагаме сърце и душа в онова, което вършим»

«Ние сме патриоти и влагаме сърце и душа в онова, което вършим»

В навечерието на тържествата по повод 50-годишния юбилей на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство разговаряме с неговия директор Юлия Нинова за миналото, настоящето и бъдещето на най-голямата културна институция в Трявна.

 

– Г-жо Нинова, от осем години сте директор на Специализирания музей, но отдавна сте част от неговия екип…

– Работя в музея от 1984 г. Първоначално бях „информатор” – една длъжност, която обединяваше задълженията на чистачката и екскурзовода. След това в продължение на доста години работих като екскурзовод във всички музейни обекти, в продължение на три години -като уредник, отговарящ за основните фондове „Резба” и „Архитектура”. На 9 май 2005 г. бях назначена за в.и.д. директор на музея, а от 2007 г., след провеждането на конкурс, заех директорският пост.

– Разкажете ни малко повече за началото на музейното дело в Трявна.

– То е поставено още през 1921-1922 г. Тогава преподаватели от Столарското училище призовават ученици, родители, граждани да предават в училището стари резби, икони, за да може по тях да обучават децата и да се получи една приемственост в традициите на Тревненската художествена школа. На базата на тази сбирка, която по-късно е преместена в читалището, на 23 октомври 1963 г. се открива единственият у нас музей за резбарско изкуство в Даскаловата къща. По-късно отварят врати и другите музейни обекти – Славейкова, Райкова, Ангел Кънчева, поп Йовчова, Калинчева къщи, Старото школо, музей „Тревненска иконописна школа”, галерия „Казаков”, и най-новия – музея за азиатско и африканско изкуство.

 

Цялото интервю с Юлия Нинова четете в брой 18 на „Тревненска седмица”.

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости