Начало / Новини / «Обучението е в основата на общественото ни развитие»

«Обучението е в основата на общественото ни развитие»

Калина Тотева – управител на „Инфоцентър” ЕООД

Ден след заключителната среща по проект „Кръгове” разговаряме с Калина Тотева – управител на „Инфоцентър” ЕООД за впечатленията й от работните посещения в Италия и Испания. Центърът за професионално обучение в Трявна е единият от партньорите по проекта, заедно с асоциацията за устойчиво развитие и насърчаване на селската заетост „АДЕСПЕР” със средище в Леон, Испания и центърът за професионално обучение „Обучение и развитие” ООД в гр. Тренто, Италия.

 

– Г-жо Тотева, да започнем нашия разговор с кратка визитка на фирмата.

«Инфоцентър» ЕООД официално стартира работа през 2001 г., като резултат от проекта за т.нар. телецентрове, финансиран от Амерканската агенция за международно развитие. Разкрити бяха десет пилотни центъра в страната, сред които и нашият. Смея да твърдя, че ние сме единственият, който просъществува във времето. В началото идеята беше да предоставяме услуги по цифрова грамотност в малките населени места, където нямаше достъп до интернет. Постепенно се оформихме като обучителен център, тъй като вече почти всеки българин има компютър с интернет в къщи, а и вярвам, че икономиката на една държава може да бъде добра, само ако разполага с добре квалифицирани кадри. Убедена съм, че колкото по-добре е образован човек, толкова по-добро е и неговото качество на живот, без да визирам само финансовото му състояние. Обучението е в основата на общественото ни развитие, не го казвам само защото съм управител на обучителна организация, а защото наистина го вярвам.

– На заключителната среща по проекта споделихте впечатления от двете работни посещения в Италия и Испания. Разбрахме, че с Вас са пътували и представители на бизнеса, Общината…

– И за двете работни посещения в Италия и Испания се опитвахме да включим представители на четирите ни целеви групи по проекта – Община, бизнес, обучителни институции, НПО. За посещението в Италия с нас бе зам. кмета на Община Трявна Георги Пенчев, представители на бизнеса и на нашата обучителна организация. Идеята бе да срещнем целевите групи от различните държави и неформално да поговорим с хората, реализирали предишните проекти по програма ЕQUAL. В Италия проведохме срещи с хората, реализирали проекта, като Агенцията по заетостта. Успяхме да разговаряме и с представители на университета в Тренто и някои други учебни инститицуии, които споделиха впечатления от други проекти, реализирани през последните години. Интересна беше срещата с една млада дама от университета в Тренто, която сподели как по нестандартен начин осъществяват връзките между образователната институция, бизнеса и студентите. Срещите се наричат «Speed Dating” и копират модела на агенциите за запознанства. На същия принцип в Тренто са решили въпроса с евентуалната заетост на студентите, които имат възможност да се срещнат и разговарят с работодателите.

 

(цялото интервю четете в бр. 35/06.11.2013 г. на в. „Тревненска седмица”)

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости