Начало / Новини / ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ НЕ ПРИЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА АВТОБУСНИТЕ КУРСОВЕ ПО ЛИНИЯТА СТОЯНОВЦИ – ПЛАЧКОВЦИ

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ НЕ ПРИЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА АВТОБУСНИТЕ КУРСОВЕ ПО ЛИНИЯТА СТОЯНОВЦИ – ПЛАЧКОВЦИ

ФИРМАТА, ОБСЛУЖВАЩА ОБЩИНСКАТА ТРАНСПОРТНА СХЕМА, ОСПОРВА РЕШЕНИЕТО С ПРОТЕСТНИ АВТОБУСНИ ШЕСТВИЯ
Неизгодни икономически показатели са в основата на проблема, касаещ обслужването на курсовете от Общинската транспортна схема.
„Ние сключваме договори с община Трявна за обслужване на Общинската транспортна схема вече 22 години. Считаме, че сме най-запознати с особеностите на транспорта тук и с вариациите на пътникопотока. При първият ни договор, за Станчев хан се движеха няколко големи автобуса на ден, а сега се движат няколко малки на седмица. Намаляването на пътникопотока в линията Стояновци – Плачковци, обаче, не е отразено в броя на курсовете. Нещо повече през годините курсовете се увеличаваха. Сега, когато поискахме намаляване с няколко броя на тези курсове, получихме отказ от Общинския съвет. От подписването на последния договор, през 2016 г., три пъти сме правили предложения до община Трявна за коригиране броя на курсовете, изхождайки от факта, че някой са без, или с 1-2-ма пътника. До 2018г. не сме получили реален резултат от нашите предложения и продължихме да караме реално на загуба. Държавата използва едно средство за компенсиране, донякъде, на загубите на превозвачите, като нас. Изплащат ни се, определени с Държавния бюджет, субсидии и компенсации. За съжаление, 2018г., спрямо 2017г., сме получили с 40 000 лв. по-малко. През 2019г. явно ще получим още по-малко. За второто тримесечие бюджетът беше предвидил 0 лева компенсации, а за третото тримесечие 183лв. Това е 61 лв. на месец за компенсиране на издадените от нас карти с намаление. Дружеството ни издава между 50 и 100 карти на месец, за които, по закон, трябва да получи между 500 и 900 лв. на месец. Ясно става, че предвидената сума от 61лв. на месец, най-малкото е несериозна. Намаляването на компенсациите още повече увеличава загубата ни!“ – обобщава ситуацията управителят на фирма „Алекс“ ЕООД – Веселин Иванов.
Както в. „Тревненска седмица“ вече Ви информира, проблемът беше отнесен и до заместник-областния управител, по чиято инициатива бе организирана среща. След срещата заседава комисията по транспорта, а предложението за намаляване броя на курсовете по линията Стояновци – Плачковци бе внесено за разглеждане от Общинския съвет. Именно неприемането на предложението от местния парламент е причината, колективът на фирма „Алекс“ да започне протестни действия.
В. Иванов: „На заседание на Общинския съвет се случи нещо, според мен, много странно и необяснимо. След изчитане на предложението, бе дадена думата на общинските съветници за мнения и съображения по предложението. Никой от присъстващите не взе отношение. След неколкократни питания за изказвания, предложението беше подложено на гласуване. Резултатът от гласуването беше най-малко обясним – 1 – “ЗА“и 12 – “Въздържал се“! Изводите, които си правим аз и моят колектив от това гласуване са: общинските съветници или не знаят как да гласуват, или не искат да се разбере реалното им мнение; общинските съветници, с начина на гласуване, предопределят неприемането на предложението, без лично да заявят, че не го приемат; общинските съветници не се интересуват от проблема -нямаше дебати и не хаят, че Общината ще остане без общински транспорт.“
Автобусни шествия по линията Стояновци – Плачковци от 9:00 до 10:00 часа всеки понеделник са предвидили от фирма „Алекс“ ЕООД за своя протест срещу решението на Общинския съвет. В протеста ще участват до пет автобуса, като всеки от тях ще бъде носител на различни постери, информиращи за проблемите, касаещи фирмата, обслужваща линиите пи Общинската транспортна схема.
В. Иванов: „Нашият колектив се чувства предаден, неоценени и излъган от решението на Общинския съвет и от начина на неговото вземането. За да защити своите интереси, колективът на „Алекс“ ще организира поредица от протестни автобусни шествия, за да направи обществено достояние своите икономически проблеми и меко казано странния начин на гласуване на Общинския съвет, който, със своето решение, подписа смъртната присъда на автобусния транспорт в Общината. Протестите ще продължат докато Общинският съвет приеме предложението за коригиране на курсовете, или докато намалените приходи не ни принудят да спрем обслужването на автобусните линии в Трявна, Плачковци и Габрово!“
Първият от поредицата протести е идния понеделник /12.08.2019г./ Автобусите, участващи в протеста няма да спират и да вземат пътници. От фирмата се заканват, че ако не бъдат чути, ще увеличават броя на превозните средства, участващи в шествията, като не е изключено маршрутът им да премине по централната улица „Ангел Кънчев“ и да достигне до паркинга на Общината.

x

Виж още

ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗАСТРАШАВАТ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В ТРЯВНА

ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗАСТРАШАВАТ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В ТРЯВНА

ЗА ОПАСНОСТ ОТ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОР МЕЖДУ ОБЩИНА ТРЯВНА И ФИРМА „АЛЕКС“ ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости