Начало / Новини / „Орлиците” на поход из красивия Тревненски балкан

„Орлиците” на поход из красивия Тревненски балкан

бр. 29/27 юли 2016 г. на в. „Тревненска седмица“Верни на девиза си „България крий хубост в планините, нали сами ги дирим ний навред” в ранната събота сутрин на ЖП гара Казанлък се събрахме 14 участнички от клуб „Орлица” при ТД „Орлово гнездо” – гр. Казанлък, за да поемем към Трявна, а от там за с. Енчовци. Всички бяхме приятно развълнувани от предстоящото пътуване. Около 9.30 ч. пристигнахме в Трявна, разгледахме културно-историческите забележителности, някои от нас посетиха и панаира, който се провеждаше тогава по повод празника на града…
Цялата статия на Мария ПАШКАЛОВА четете в бр. 29/27 юли 2016 г. на в. „Тревненска седмица“
Б.Р. По инициатива на клуб „Орлица“ при ТД „Орлово гнездо” – гр. Казанлък и Христина Банова, родом от с. Маруцековци, но дълги години живее в Казанлък, е изпратено писмо до директора на РИОСВ – В. Търново с молба за съдействие за обявяването на двете липи в Енчовци за „Защитени обекти”. Дърветата, чиято история преди години разказахме и на страниците на в. „Тревненска седмица“, са засадени на 13 март 1913 г. пред къщата на поп Златю по случай падането на Одринската крепост. Те са високи над 25 метра, широчина в диаметър – 2-5 м., възраст – 103 г.
В писмото пише още, че има вероятност къщата да бъде продадена от настоящите собственици, а новите – да отсекът липите и затова жените от туристическия клуб настояват за спешно разрешаване на проблема.
На снимката: Историческите липи в село Енчовци

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости