Начало / Новини / Подрастващите ще се учат на демоктатични компетентности по европейска макрорамка
„Тревненска седмица“ - 18.10.2017
СОУ "П.Р.Славейков"

Подрастващите ще се учат на демоктатични компетентности по европейска макрорамка

В съвремието, когато все повече културни слоеве в Европа се смесват и имигрантите са част от ежедневието, сблъсъкът на различни ценности, вярвания и религии е неминуем. По-демократичното отношение, толерантността и уважението към отделния човек, като личност, налага промени във всяка сфера, било то социално-икономическа или политическа. В това число попада и образователната система. Оказва се, че Съветът на Европа вече е обсъдил конкретни мерки, обединени в „Европейска макрорамка за демократични компетентности“, които ще послужат на образователната система да преодолява  подобни проблеми, възпитавайки у децата съответни ценности.

Именно тази макрорамка става повод за семинар в Грузия, където участие вземат 15 местни преподаватели и други 15 от цяла Европа. Сред тях в обучително-дискусионния цикъл е включена и г-жа Симона Ментова – преподавател по английски език в СУ „П. Рачев Славейков“.

С. Ментова: „Темата на семинара беше „Умения за демократична култура /или демократични компетентности/ в училище“. Тя е наложена от динамичната обстановка в наше време, особено след последните вълни от имигранти. Все повече култури не просто съжителстват заедно, а трудно съжителстват заедно и се счита, че е много важно бъдещите граждани да Европа да бъдат възпитавани в ценностите на демократичната култура.“ –

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости