Начало / Новини / Работилница за писани яйца – гостува на Специализиран музей за резбарско и зоографско изкуство-Трявна – 21 април
Работилница за писани яйца

Работилница за писани яйца – гостува на Специализиран музей за резбарско и зоографско изкуство-Трявна – 21 април

Инициативата е част от Програма Великден 2016 на Исторически музей Велинград. За първи път тази година във Велинград ще се проведе «Голямо писане на великденски яйца на открито»

Подготовката за датата на събитието – 30 април, Велика събота, вече е в ход. Първите “рожби” на идеята за “Голямото писане” са тези три големи, червени и красиви яйца. Дървените яйца с височина 60 см бяха изработени от ученици от Професионалната гимназия по дървообработване “Иван Вазов” под ръководството на преподавателите Альоша и Валентин Кадьови и с изключително сърцатото съдействие на директорката инж. Росица Рускова. Изписването на яйцата е дело на уредника на Художествената галерия Бранко Манушев, който работи по автентични модели, подбрани от етнолога в Историческия музей Георги Куманов. Инициативата «Голямот писане « се осъщестявава със съдействието и подкрепата на Община Велинград, Историческия музей, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Идеята е в навечерието на Великден централният площад на Велинград да се превърне в голяма работилница за писане на великденски яйца, в която ще може да се включи всеки желаещ – и велинградчани, и гостите на курорта. Ще се пишат яйца по запазената характерна за нашия край техника с восък и спазвайки традиционния рисунък. По този начин ще се популяризира една изключително ценна наша традиция, която е оцеляла години наред и заслужава да бъде продължена. А великденското яйце, което всеки сам ще направи, ще остане като хубав спомен от Велинград и първото Голямо писане на великденски яйца от Чепинския край.

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости