Начало / Новини / РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И КОЛЕДА

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И КОЛЕДА

Някой може веднага да попита защо има „и“ между двете названия в заглавието. Защото Рождеството на Божия Син за истинските християни е духовно преживяване, а не пищни трапези, фойерверки и скъпи подаръци, които изместват същинския смисъл на празника.

Спомням си като дете как баба и мама гласяха сармите , боба и погачата ( питката). На нея от тесто символично отбелязваха къщата, семейството и домашните животни. Имаше някаква тиха тържественост и радост в очакването на Божия Син. Нещо мистично витаеше около нас. Не си спомням да са ни давали някакви подаръци. За такива приемахме червена ябълка, орехи, сушени сливи. Пълнехме джобовете  и тичахме навън да се пързаляме с шейните.

 

В съвременното общество консуматорската нагласа подмени  Иисус с Дядо Коледа и наложи нови форми на празнуване. Вместо към духовното, вниманието е насочено към забавлението, шопинга, богатите трапези, украсата. Децата биват настроени еднствено към посрещането на Дядо Коледа, елхата с подаръците и лакомствата. Има нещо карнавално и бутафорно в цялата празнична суматоха. И всичко това говори за отчуждението от духовните традиции. Днешните деца ( и утрешни родители)  свързат празника не с Иисус, а с Дядо Коледа, добрият  старец, който раздава подаръци. Но този фалшив блясък не ще ни направи          по-духовни и по-добри. Може да имаме материални  блага, но душите ни остават  празни. 

Ако хората в тези свЯти дни успеят да се докоснат до духовното, те няма да издигат в култ само материалното благополучие  и високия жизнен стандарт. Биха изпитвали повече човечност, състрадателност и желание за добротворство, вместо агресия и зложелателство.

БОГ  Е  ЛЮБОВ!   ОНАЯ  ЛЮБОВ , БЕЗ   КОЯТО   НЕ   БИХМЕ    СЕ    НАРИЧАЛИ    ЧОВЕЦИ!

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости