Начало / Новини / Съвременно Издание Представя Рецептите На Дядо Славейков И Хранителните Навици На Тревненци

Съвременно Издание Представя Рецептите На Дядо Славейков И Хранителните Навици На Тревненци

„Тревненска седмица“ - 21.06.2017Днес книжният пазар ни залива с десетки издания, посветени на кулинарията. Но в началото на 19 – ти век, българите не готвят по книга. Традиционните гозби, съхранени от поколения назад, се предават устно от майка на дъщеря. Първи стъпки в овековечаването на рецептите прави Петко Славейков. Така през 1870 година, той подчертано показва своя вкус и нюх към гозбите като издава “Готварска книга или Наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград и разни домашни справи / Събрани от разни книги”.

С времето книгата набира популярност сред домакините. Днес обаче, тя е обект на възхищение, сочена за първото издание с кулинарна насоченост у нас. Интерес и търсене на подобна книга, показваща вкусовете от 19-ти век в кухнята и автентичните гозби има и сега, разказва Ирина Димитрова – уредник към СМРЗИ – Трявна. Това я провокира да събере всички рецепти на едно място, за да бъдат достъпни за желаещите.

Ирина Димитрова: „В начало идеята беше за преиздаване на готварската книгата на Петко Славейков . Ровейки се в архива на Богомил Даскалов, обаче открих, че има много неща за храната и храненето на тревненци, което ме наведе на мисълта да направим една двойна книга, в която една част да бъде с рецептите на Славейков и една част с храната и храненето по данните на Богомил Даскалов от 20-те – 30 – те години  на 19век.” – бр.23 в. „Тревненска седмица“

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости