Начало / Новини / 103 години от превземането на Одринската крепост
бр. 10/16 март 2016 г. на в. „Тревненска седмица“

103 години от превземането на Одринската крепост

Двете липи в Енчовци не са забравени
Балканската война през 1912 г. привлича вниманието на хората от нашата държава. Те с голям интерес следят военните действия и големите победи на нашата армия при Люле Бургас, Бунар Хисар, Лозенград и Одрин. На 14 октомври 1912 г. Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов прави обсада на непревземаемата Одринска крепост с фронтова линия 37 км и 12 форта. Тази крепост се защитава от Шукри паша с армия от 60 000 войници, 524 оръдия, 40-50 картечници и големи хранителни запаси. Пет месеца продължава обсадата на Одрин при тежки метеорологични условия през есента и зимата. Нашето военно командване решава крепостта да се овладее с щурм от четири страни: западна, източна, южна и северозападна. Съдбата на Одринската крепост се решава от нашата 80 000 българска армия за два дни. На 13 март 1913 г. в 8.45 ч. Втора българска армия превзема крепостта. Комендантът Шукри паша се предава с цялата си армия и оръжието.
В цялата страна бързо се разнася новината за превземането на Одрин. Специален куриер от гр. Трявна отива в с. Енчовци при поп Златьо и го осведомява за победата. Поп Златьо първи я научава и продължително бие църковната камбана. Жителите от района на с. Енчовци бързо се събират, за да разберат новата вест. Генчо Пирянов от колиби Киселковци, който е загубил своя син в битката при Бунар Хисар, бързо извадил липови фиданки от горята и ги донася при радостните жители, които веднага решават да посадят две липови фиданки пред къщата на поп Златьо. Това става на 13 март 1913 г. Сега тези две липи са на 103 години и са високи, грамадни и стройни. Те напомнят за славната победа на нашата армия при Одрин в Балканската война 1912-1913 години. Двете липи се намират срещу магазина в с. Енчовци, до разклона на пътя за селата Долни и Горни Радковци.
Във връзка с това паметно събитие, по инициатива на Стефан Бонев Радев от Казанлъшката земляческа група, със собствени средства направи паметно табло, което с помощта на Милко Бонев постави до липите. На 13 март т. г., по повод 103 години от превземането на Одринската крепост в с. Енчовци, паметното табло бе открито тържествено. На събитието присъстваха кмета на Плачковци Борислав Борисов, гости от Трявна, София и жители на селото.
Цаньо ЦАНЕВ
Гимназиален учител-пенсионер, краевед

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости