Начало / Новини / 22-годишен младеж без ребра се бори за живота си

22-годишен младеж без ребра се бори за живота си

Деца от Павликени плетат пръстенчета и гривни и ги продават, а със спечелените пари помагат на болен от рак млад футболист. Инициативата “Да помогнем на Ангел” стартира преди повече от половин месец и вече зарази с вируса на доброто десетки хора в цялата страна.

22-годишният Ангел Христов от павликенското село Михалци страда от изключително тежкото заболяване сарком на Юинг. Младежът е футболист в мъжкия отбор на ФК “Светкавица” – Михалци и студент във Великотърновския университет. Зловещото онкологично заболяване е открито случайно. След един мач Ангел забелязва подутина на гърба си, която започва бързо да расте. При направения преглед с компютърен томограф в Университетската болница в Плевен е открит зловещият карцином. През юни му е направена операция в болница “Токуда” в София, при която са отстранени ребрата му. За съжаление обаче, се оказва, че ракът вече е в напреднал стадий и е дал разсейки в белите дробове на младежа. Единствената надежда сега е в скъпо струващо лечение в чужбина. Близките на Ангел са се свързали с частния Анадолски медицински център “Джон Хопкинс” в Истанбул, където са се съгласили да приемат и лекуват младежа. За 18-те курса химиотерапия и вливания там обаче са необходими 100 000 лв., които за семейство Христови са непосилни.

 

Наскоро близките и приятелите на Ангел подеха широка кампания в социалните мрежи, като целта им е максимално бързо да успеят да съберат необходимите средства, преди коварната болест да е погубила младия футболист. В кампанията активно се включиха и колегите на Ачо от футболния отбор на “Светкавица” – Михалци, както и цялата общественост в Павликени и региона. “Молим всеки добър и милосърден човек да помогне на това младо момче да пребори рака”, апелира в социалните мрежи капитанът на “Светкавица” Николай Боянов.

Приятелите на Ангел Христов организираха и благотворителен базар, на който всеки желаещ може да предостави за продажба любими свои предмети и вещи. Парите от продажбата им ще отиват изцяло по сметката на Ачо. В битката си с рака болният младеж беше подпомогнат и от родителите на малката Амелия от Павликени, страдаща от детска церебрална парализа. Учениците и учителите на езикова гимназия “Екзарх Йосиф” в Ловеч, чийто възпитаник е Ангел, също са се включили в кампанията и за броени дни са събрали 280 лв. Изключителен е жестът на двама младоженци Юлияна и Борислав, които са дарили събраните в деня на сватбата им 622 лв. до последната стотинка за лечението на Ачо. Кутии, в които ще се събират дарения за лечението на младия футболист, има поставени в хранителни магазини и заведения в Плевен, Ловеч, Варна и други градове. Благодарение помощта на всички познати и непознати добротворци Ангел Христов вече е получил възможността да замине за Анадолския медицински център в Истанбул, където на 29 август е проведен първият курс от химиотерапията. Въпреки тежкото заболяване младият мъж не се предава.

„Благодарен съм на всички, които ми помагат. Вярвам в доброто у хората, което има силата да пребори всичко, опитало са да сломи човешкия дух”, твърди Ангел.

По статията на Иван ГЕОРГИЕВ, в. «Борба»

 

Средствата се набират в банкова сметка в ЦКБ АД – клон В. Търново.

IBAN: BG36 СЕСВ 9790 10F3 4783 00 – в лева

IBAN: BG50 СЕСВ 9790 14F3 4783 00 – в евро

Ангел Петков Христов

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости