Начало / Новини / 8 май – Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

8 май – Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

„Нашите принципи в действие“

 

Тази година 189 червенокръстки дружества в света ще отпразнуват 8 май с отбелязване на 50-годишнината от приемането на Седемте фундаментални принципа на Международното движение.

Хуманността е израз на нашата мотивация. Безпристрастно служим на най-уязвимите, като винаги запазваме своята неутралност и независимост. Нашата същност е доброволчеството. Единството и универсалността ни гарантират, че нашите локални действия са неделима част от една глобална солидарност.

 

На 8 май Международното движение ще чества значимостта на принципите, ще подчертае тяхната актуалност и приложимост, като стартира глобална дискусия под надслов „Нашите принципи в действие“ с акцент върху тяхната всеобща валидност и устойчивост в хуманитарната ни дейност. Ще се фокусираме върху базисната роля на червенокръстките принципи при осъществяването на нашата мисия и ще покажем как тяхното прилагане позволява да се запази човешкото достойнство и да се осигурят жизненонеобходими ресурси, когато сме изправени пред унищожителното действие на конфликти, бедствия или кризи.

Фундаменталните принципи са елементите, които изграждат самоличността на Червения кръст. Те са в основата на нашата идентичност и цел. Принципите имат ключово значение за безопасността на служителите и доброволците на Червения кръст и Червения полумесец, както и за осигуряване на достъпа до хуманитарни услуги на нуждаещите се.

50-годишнината от приемането на Основните принципи е възможност да утвърдим значението им на жизненоважни предпоставки, необходими за осъществяване на хуманитарната дейност на Червения кръст и Червения полумесец.

Честит празник тревнески червенокръстци!

Тотка ДИМИТРОВА

Председател на Общинската организация на БЧК – Трявна

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости