Начало / Новини / 90 години тревненски футбол

90 години тревненски футбол

Футболна топка и футбол тревненци виждат за пръв път през 1918-1919 година. Непознати курортисти подгонили кожената немирница в тогавашния училищен двор. Запалили се тогава младежите и изградили два тима, които нарекли: горномахленския „Борба”, а долномахленския „Победа”. Тогава горномахленците били по-добри. Това проличало от един мач, който се играл с парцалена топка на „Чернева поляна” и в който долномахленци паднали с 8-9 гола разлика. Седнали те на тревата и решили да се обединят. Решили и сторили. Малко по-късно се обединяват и с младежкото работническо-спортно дружество „Карл Либкнехт”, ръководител на което бил Иван Йонков. По линията на младежкото дружество били организирани доброволни трудови дни и най-после игрището било готово. То се намирало почти на същото място, където е новия стадион.

 

Сега потрябвало истинско име и добра организация. Едни предлагали клубът да се нарича „Вихър”, други „Борба”, а някой подхвърлил „Спортен клуб”, „Спортклуб”. Харесало се на всички и решили да го назоват „Спортклуб”, име, което най-дълги години е съпътствало съществуването и дейността на нашия футболен отбор. Това станало в 1921 година. Тогава в клуба членували предимно прогресивни младежи и Партията, най-вече чрез Иван Йонков имала голямо влияние.

Идват първите мачове. Един от първите забележителни мачове е с отбора на Павликени, който бил победен с 2:0.

 

Материалът е включен в специалното издание, посветено на 90-годишнината на тревненския футбол. ОФИЦИАЛНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 22 ОКТОМВРИ (ВТОРНИК) ОТ 17 Ч. В ЗАЛА «ДРЪЗНОВЕНИЕ».

 

(четете в бр. 32/16.10.2013 г. на в. „Тревненска седмица”)

x

Виж още

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ОТ ХРАМ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА СИ ПОСТАВЯ ЗА ЦЕЛ ЦЪРКВАТА ДА УЧАСТВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В БРОЙ 28-29 НА ВЕСТНИК ТРЕВНЕНСКА СЕДМИЦА ВИ ОЧАКВА: Завършил средното си ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости