Начало / Околности / Национален парк-музей Шипка – Паметник на свободата

Национален парк-музей Шипка – Паметник на свободата

Разтояние от Трявна: 37км, около 40минути с автомобил

Национален туристически обект № 93

Националният парк-музей Шипка се намира на старопланинския връх Шипка (1326 м). До 1951 г. върхът носи името Свети Никола, а до 1977 г. – връх Столетов.

Паркът обхваща 26 паметника, възстановените позиции, батареи и землянки на бранителите на прохода Шипка по време на Руско-турската война от 1877/78 г. През 1934 г. на върха е построен Паметникът на свободата, който е най-големият сред паметниците в парка. Неговият силует наподобява средновековна българска крепост и се вижда от десетки километри. Построен е от доброволни дарения на българският народ. До високия 31,5м пеметник водят 894 стъпала, а голям бронзов лъв (символ на българската държава) пази входа на паметника. На останалите три страни на сградата са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора (бойните полета при защитата на прохода). На приземния етаж под мраморен саркофаг лежат костите на падналите бойци за свобода. Саркофагът е положен върху четири лежащи каменни лъва, а пред него като на пост са поставени статуите на един български опълченец и един руски войник. На останалите седем етажа от музея са изложени лични вещи на войниците и опълченците, медали, снимки, оръжие и документи, свързани с боевете при Шипка. Тук се пази и копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското опълчение. От последната площадка на Паметника на свободата се открива красива панорамна гледка към околността.

В парк-музея се продават информационни материали и сувенири. Предлагат се също транспорт и пешеходни екскурзии до обектите в парка.
x

Виж още

Пещера "Бачо Киро"

Пещера Бачо Киро

Пещера „Бачо Киро“ се намира в района на Дряновски манастир. Тя е ...

Трявна - Град с традиции - Забележителности, Хотели, Къщи за гости